Agenda

Door de Loep - Lisa-Maria van Klaveren & Ralf Cox (Rijksuniversiteit Groningen)
Donderdag 12 Januari 2023, 19:30 - 22:30

Lisa Maria Ralf banner online

Lezingenreeks in de winterperiode

Door de Loep
Odapark, Cultura Venray en museum van Bommel van Dam bundelen krachten voor een lezingenreeks in de winterperiode. Iedere tweede donderdagavond van de maand, met ingang van 13 oktober 2022 tot aan 9 maart 2023, warmt een spreker je op.

Elke editie mag je meekijken Door de Loep van een originele denker en bewezen inspirator. De selectie sprekers kwam voort uit persoonlijke interesse van de medewerkers van de drie instellingen. In de selectie is gekeken naar diversiteit in thematiek en achtergrond van de sprekers. Het belooft een reeks te worden die de hedendaagse kunstpraktijk vanuit verschillende invalshoeken belicht. De lezingenreeks Door de Loep dient enerzijds als verdieping en inspiratie voor kunstliefhebbers en makers uit de regio en is daarnaast een moment om met elkaar bij te praten.

Kunst ervaren: Hoe gaat dat?

Kunst is niet iets dat je alleen maar bekijkt. Het kan je beroeren en bewegen, van binnen en van buiten, figuurlijk en ook letterlijk, emotioneel en lichamelijk. Kunst leidt tot ervaringen waarin vele dimensies van het mens-zijn samenkomen. Als je kunst ervaart beweeg je anders, verandert je hartslag, voel je iets, en komen er gedachten in je op.

Wat gebeurt er eigenlijk tijdens een kunstervaring? Kun je die beroering meten? Wat gebeurt er in je lijf? En hoe houdt dat verband met je emoties? Aan de Rijksuniversiteit Groningen doen we hier samen met musea en kunstenaars wetenschappelijk onderzoek naar. (Voor meer informatie zie: iMEMA).

In deze editie in de serie ‘Door de loep’ gaan we in op bovenstaande vragen en zal het onderzoek naar kunstervaringen worden besproken. Naast de lezing over de verschillende dimensies van het ervaren van kunst, zoals beweging, fysiologie, emotie, kunt u ook zelf kennismaken met hoe metingen worden uitgevoerd. Dat kan door een demonstratie te bekijken of door er zelf aan deel te nemen.

Het meten van je eigen ervaring kan zelfs nu al beginnen, bij de bekende rode ‘Cloned penguin’ en de huidige tentoonstelling ‘I want to break free!’. Dat kan met de eigen mobiel adhv een QR code of op de laptop in de Foyer. Doe mee en laat ons weten hoe je het ervaart. De resultaten zullen tijdens de bijeenkomst gepresenteerd worden.

Ralf Cox is senior onderzoeker aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij doet onderzoek naar menselijk gedrag en ervaren, met speciale aandacht voor de empirische benadering van kunstervaringen.

Lisa-Maria van Klaveren is afgestudeerd in de Psychologie en Kunst- en cultuurwetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen. In haar onderzoek bestudeert zij de rol van het lichaam in het betekenis geven aan kunst.

inloop: 19:30 uur / aanvang: 20:00 uur / prijs: €7,50
Aanmelden kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (vol = vol)
Locatie: Odapark