ACTUEEL

Vrijwilligers gezocht!

Odapark: ’Een tuin van verbeelding en creativiteit’

Kunstcentrum Odapark is een groene oase dicht bij het centrum van Venray. Het prachtige park, het monumentale Theehuis en het programma van kunst en activiteiten wordt al dertig jaar ondersteund door de inzet van 65 vrijwilligers. Om deze bijzondere plek ook voor de toekomst te behouden kunnen we altijd hulp gebruiken.

 

30 nieuwe vriendenSAMEN MET JULLIE VIEREN

WIJ ONS 30-JARIG BESTAAN

Word Vriend van Odapark en ontvang een stekje van een boom uit het Beeldenbos - jouw eigen stukje Odapark.
Zo lang de voorraad strekt ;-)

Borderland Residencies 22-23: art box & microsite

BR 2022-23: kunstbox, oplage van 50 met Ben Weir, Rimma Arslanov, Taro Masushio, Kitty Maria van Ekeren, Kenneth Moreno Kiernan, Els Huver, Jan-Luka Schmitz, Elisa Verkoelen, Frauke Berg, Luciana Arditto, Alicia Kremser en Amauta García & David Camargo.

Borderland Residencies 2022 werd afgesloten met een bijzonder project: een kunstbox met multiples van alle 12 kunstenaars. Elke kunstenaar droeg 50 multiples bij die exclusief voor het project werden gemaakt. De boxen werden zowel aan de kunstenaars zelf als aan de deelnemende residencies en partners geschonken en zullen op verschillende plaatsen en evenementen in de hele EuRegio tentoongesteld worden (meer details worden nog bekendgemaakt). Iedereen die geen exemplaar heeft ontvangen, kan hier een digitale versie van de kunstbox bekijken: artbox22-23.borderland-residencies.eu

Onze dank gaat uit naar Morphoria Design Collective voor het ontwerp van de doos en naar PrintStage Düsseldorf voor de zeefdruk.

Open Call: werkperiode 2024

Voor wie: beeldend kunstenaars
Wat: 2 werkperioden van 3 maanden
Wanneer: 1 september 2024 – 30 november 2024

Greylight Projects (Heerlen) en Odapark (Venray) bieden twee residentie plekken voor kunstenaars woonachtig in Nederland om hun praktijk te verdiepen en hun netwerk te vergroten. De residenties maken deel uit van Borderland Residencies, een Euregionaal netwerk van kunstinstellingen. De residentie periode wordt afgesloten met een open studio weekeinde.

Voor wie

Dit residentieprogramma is bedoeld voor multidisciplinaire beeldend kunstenaars die hun werk zien in relatie tot ruimte, tijd en de omgeving; tevens verwelkomen wij kunstenaars die open staan om hun praktijk te delen met andere kunstenaars, makers en curatoren. Er is geen beperking in het medium: de praktijk moet wel passen bij de geboden mogelijkheden. Voertaal van de Borderland Residencies programma is Engels. Op de locaties Greylight Projects en Odapark wordt zowel Nederlands als Engels gesproken.

Werkperiode

Er zijn twee werkplekken beschikbaar: één bij Greylight Projects en één bij Odapark voor de werkperiode van 1 september 2024 – 30 november 2024.

Hoeveel?

Het Mondriaan Fonds stelt een bijdrage van €2.165 per maand ter beschikking voor reis-, materiaal- en verblijfskosten. Het bedrag is bedoeld voor 1 persoon. Van de gekozen resident wordt een eigen bijdrage van 10% verwacht. Dit bedrag is door het Mondriaan Fonds in haar bijdrage verrekend. Je hoeft niets te doen. Indien een duo of samenwerkingsverband voor een gastatelier wordt geselecteerd, wordt het bedrag verhoogd met een extra reiskostenvergoeding en een evenredige vergoeding voor de verblijfskosten voor de andere aanvrager. De huur van de studio/woonruimte, begeleiding en presentatie komen voor rekening van het Mondriaan Fonds.

Aanvragen

Kijk op de website van het Mondriaan Fonds voor meer informatie. De aanvraag moet ingediend worden bij het Mondriaan Fonds!

link: https://www.mondriaanfonds.nl/subsidie-aanvragen/regelingen/residency/borderland-residencies/

De deadline voor het indienen van een aanvraag voor een werkperiode is 21 september, vóór 17:00 uur (CEST) / 10:00 (AST). Let op: het is niet mogelijk om voor beide locaties aan te vragen. Geef in je motivatie aan welke van de twee locaties je kiest.

Lees voor het indienen van een aanvraag de uitleg Residency voor de voorwaarden, beoordeling en aanvraagprocedure. Lees ook de algemene voorwaarden die van toepassing zijn op bijdragen van het Mondriaan Fonds.

Selectie

De selectie wordt gedaan met behulp van een adviescommissie. Op basis van de ingediende documenten draagt de adviescommissie kandidaten voor aan Borderland Residencies. Borderland Residencies kiest uit deze selectie de uiteindelijke deelnemers voor de residency.

Andere bijdragen voor residencies in binnen- en buitenland
Omdat per ronde voor 1 of 2 resident(en) gekozen kan worden, zullen veel aanvragers teleurgesteld worden. We willen je daarom op de mogelijkheid wijzen dat voor een andere residency een Kunstenaar Project aangevraagd kan worden. De residency waarvoor je aanvraagt mag niet aangeboden zijn in één van de aanvraagrondes van het Mondriaan Fonds.

Borderland Residencies

De Euregio is een voedingsbodem voor artistieke ontwikkeling en reflectie. Acht kunstinstellingen in het Nederlands-Duitse grensgebied – Kunstmuseum Bochum, Schloss Ringenberg Hamminkeln, Kulturforum Alte Post Neuss, Kunstgenerator Vierssen, Internationales Atelierstipendium Mönchengladbach, Van Bommel Van Dam, Greylight Projects en Odapark – werken samen onder de noemer Borderland Residencies. Ze hebben een programma opgesteld dat residenten tijd en ruimte gunt om zich te verdiepen en hun netwerk te verbreden. Het Borderland Residencies programma bestaat uit meerdaagse field trips, ontmoetingen met curatoren en instellingen, lezingen, presentaties en workshops aan beide zijden van de grens.

Door de Loep Combiticket

Kijk mee 'Door de Loep' van originele denkers!

Lezingenreeks
Odapark, Cultura Venray en museum van Bommel van Dam bundelen voor de tweede keer hun krachten voor een lezingenreeks in de winterperiode. Iedere tweede donderdagavond van de maand, met ingang van 9 november 2023 tot aan 28 maart 2024*, warmt een spreker je op. Elke editie mag je meekijken Door de Loep van een originele denker en bewezen inspirator. Het belooft een reeks te worden die de hedendaagse kunstpraktijk vanuit verschillende invalshoeken belicht. De lezingenreeks Door de Loep dient enerzijds als verdieping en inspiratie voor kunstliefhebbers en makers uit de regio en is daarnaast een moment om met elkaar bij te praten.

Save the dates

Vijf edities
9 november 2023: Hanne Hagenaars over kunst als een 'in memoriam'. Hoe geef je vorm aan verlies en verdriet? (Odapark)
14 december 2023: Anne Graswinckel over kunst, educatie en innovatie. Een nieuwe blik op onderwijs! (VBVD)
11 januari 2024: Theo Ploeg over popcultuur als kunstvorm. Hoe pop ons laat zien hoe onze maatschappij in elkaar zit en welke lessen we daaruit kunnen leren. (Cultura Venray)
8 februari 2024: TEARS over mode en cultureel ondernemerschap. Hoe onderscheid je je in een competitieve industrie? (VBVD)
28 maart 2024*: Dead End AI Gallery over auteursrecht en AI. De nieuwe grens van creativiteit.(Odapark)


*Let op: dit is niet de tweede donderdag van de maand!

Tickets bestellen