Het educatieve aanbod van Odapark draait om verwonderen, ontdekken en creëren. Van kleuter tot puber of volwassenen, een grote groep of een klein clubje, één lesuurtje of een hele dag? Binnen of buiten? Veel is mogelijk en we leveren graag maatwerk per doelgroep of gelegenheid. Ook zijn onze ruimtes te huur voor workshops, lezingen of cursussen.
Als onderlegger stellen we het denkbeeld van de spelende mens centraal in onze educatie en publieksprogrammering. Waarbij we veel waarde hechten aan het procesmatig werken alsook denken. Daarnaast gebruiken we het bijzondere landschap bij Odapark als speelplaats om te ontdekken en avontuur te beleven. De sterke aanwezigheid van de natuur en de wisselwerking van het binnen versus buiten zorgt voor een verassende en betoverende ervaring. Dit is een plek waar je als gezin gezamenlijk op ontdekkingstocht kunt gaan, daar waar kinderen in bomen klauteren, ouders of jongvolwassenen kunnen genieten van het beeldenbos en het bijbehorende landschap. Eenmaal klaar met de ontdekkingstocht door het beeldenbos ben je van harte welkom in het paviljoen voor vlaai en een drankje. Daarna kun je een bezoek brengen aan een van de vele opmerkelijke tentoonstellingen.
Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden door te mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
BEELDKRACHT = SUPERKRACHT
“Beeldkracht = Superkracht” is een educatief programma dat zich richt op het bevorderen van de verbeeldingskracht en creativiteit van leerlingen in basisscholen, van groep 1 tot en met 8. Het educatief programma laat leerlingen kennis maken met de kunstwerken in het Beeldenbos doormiddel van kunstverhalen. Deze verhalen beluisteren we met behulp van een audiofragment met als doel de leerlingen aan te moedigen om zelf creatief aan de slag te gaan!
Download Beeldkracht = Superkracht.pdf de lesbrief hier.
DE KLEURENTUIN
Maak je eigen kleur pigmenten met bloemen en planten uit de natuur.
Voor zover bekend was het de kleur rode oker die als eerste door de mens als kleurpigment werd gebruikt om mee te tekenen, schilderen en later textiel te verven. Een bijzondere ontdekking die het begin markeerde van een doorontwikkeling op het gebied van kleur. Door de jaren heen hebben kunstenaars, scheikundige, botanisten en andere geïnteresseerden onderzocht welke grondstoffen geschikt zijn om als kleurpigment te gebruiken. Door te experimenteren met plantaardig materiaal, natuurlijke afvalstoffen en het delven van mineralen kwam men tot de ontdekking welke pigmenten het beste gebruikt konden worden om die ene buitengewone kleur te vangen in een verf. Hoewel we inmiddels weten dat er drie planten zijn die een stabiele gele (Wauw plant), blauwe (Wedeplant) en rode (Meekrap) kleur kunnen afgeven, is het ontzettend interessant om zelf op ontdekking te gaan in de natuur of eigen tuin.
Het is wel van belang om enkel gevallen bloembladeren of organisch materiaal mee te nemen- met bewondering en eerbied voor de natuurlijke omgeving.
In de workshop ‘Kleurentuin’ zullen we gezamenlijk een natuurlijk meer pigment maken en stellen we een persoonlijke archiefkaart samen op basis van de gevonden plantaardige materialen in de tuin. Daarnaast zullen we verschillende kleurpigmenten testen op basis van Ph waardes. Zo verschiet het theewater van de klaproos namelijk van kleur wanneer je er een scheutje citroensap bij doet.
GEWORTELD
‘GEWORTELD, een audioboswandeling’ is een luisterroute door het Odapark en aangrenzend bos-gebied. Het publiek hoort via de koptelefoon verhalen over de bomen én persoonlijke verhalen van mensen uit Venray: het zijn verrassende, herkenbare en ontroerende verhalen waaruit blijkt hoeveel mens en boom op elkaar lijken. Kunstenaar Els Huver wil met deze workshop jonge mensen dichter bij de natuur brengen.
BEELDVERHALEN
Het vertellen van verhalen is naar alle waarschijnlijkheid een van de oudste vormen van vermaak die wij kennen. Op welke manier een verhaal verteld wordt kan verschillen, soms vertellen we verhalen doormiddel van een voordracht, het schrijven van teksten of het maken van illustraties. Maar voordat je iets kunt voordragen of afbeelden, is het belangrijk om te weten wat je zou willen vertellen?
In de boetseer workshop ‘Beeldverhalen, creëer je eigen kunstwerk voor het beeldenbos’ starten we met het bedenken van een beeldverhaal, waarbij we inspiratie halen uit de kunstwerken die te zien zijn in het landschap rondom Odapark. Veel kunstwerken verwijzen naar de omgeving zoals die vroeger heeft uitgezien. Zo was er bijvoorbeeld een zwembad, graasden er talloze schapen en gaven de nonnen les aan de lokale kinderen. Welke beelden ontbreken er nog in het bos en vertellen ons iets over nu? Tijdens de workshop zullen we gebruik maken van boetseerklei, gevonden materialen uit het bos en worden leerlingen uitgedaagd om vanuit het maakproces een eigen verhaal te ontwikkelen.
RONDLEIDINGEN
Meer weten over de kunst, natuur en historie in Odapark? Wij bieden ook rondleidingen aan voor klassen van groep 1 tot bovenbouw. Voor meer informatie en boekingen graag mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Wist je dat basischolen gebruik kunnen maken van de Limburg voor Limburg regeling van Arriva. Deze regeling ondersteunt een breed scala aan cultuuruitjes in Limburg. Of je nu naar het museum, een dans- of muziekvoorstelling gaat, Arriva brengt je er met de klas naartoe. meer weten? Klik hier.
Wij accepteren de CJP-cultuurkaart.