OVER ODAPARK

EEN TUIN VAN VERBEELDING EN CREATIVITEIT
 
Odapark heeft een unieke positie in het (kunst)landschap, als plek waar kunst en natuur in elkaars directe gezelschap verkeren. Waar bezoekers in alle rust kunnen struinen door tentoonstellingen en dwalen tussen bomen en zandverstuivingen. We zijn vrij toegankelijk, laagdrempelig en werken voornamelijk met jong talent. Met een klein team en de steun van een grote groep vrijwilligers brengen we al 25 jaar een prikkelend programma van tentoonstellingen, talentontwikkeling en kunst- en natuureducatie voor Noord-Limburg en ver daarbuiten.
 
Historie
Het gebied waarin Odapark ligt, heette voorheen ‘Reyndersbos’ en werd in de volksmond ‘Notarisberg’ genoemd. Eind 19e eeuw werd het aangekocht door Zusters Ursulinen die een klooster met pensionaat beheerden dat verbonden was aan meisjesgymnasium Jerusalem in het centrum van Venray. Zij zagen de berg als een mooie plek voor de jonge meisjes die hier “zouden kunnen stoeien en lawaaien, zoveel zij wilden“, aldus de nonnen. Zo ontstonden een park met een heuvelachtig karakter, een bos met dennen, struiken en uitheemse boomsoorten, een speelweide en talloze prieeltjes én een Theehuis gelegen op een berg van waaruit de meisjes, goed, in het blikveld van de zusters, in de gaten gehouden konden worden.
In 1981 kocht de gemeente Venray het park, dat nogal onderhevig was aan verval, van de Zusters Ursulinen waarmee het toegankelijk werd gemaakt voor de hele Venrayse bevolking. Stichting Venrayse Kunstkring zag het als een perfecte locatie voor haar buitenmanifestaties en in 1992 werd het ondergebracht in Stichting Odapark. Aansluitend werd het Theehuis gerenoveerd en in 1999 uitgebreid met een nieuwe projectruimte voor tentoonstellingen en een foyer.
In 2016 vond nogmaals een uitbreiding plaats, en is het paviljoen aangevuld met een ruimte voor kunsteducatie en talentontwikkeling. Met het paviljoen als uitvalsbasis organiseert Odapark groots uitgedragen tentoonstellingen en kunstmanifestaties waarin internationale kunstenaars met hun werk een visie te geven op de wereld om ons heen.
 
Organisatie en contact
Bezoekadres / Postadres Merseloseweg 117 / 5801 CC Venray
Telefoon +31 (0)478 513 690
 
Team 
Hester van Tongerlo / coördinator: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Joep Vossebeld / curator: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Piet van Rijt / huismeester
 
Bestuur
Patrick van der Broeck, Jos Kusters, Angelique Jansen, Esther Hartzema, Fieke Brouwer-Jansen, Bram Dirkx
 
Vrijwilligers Gastvrouwen/heren
Charles van den Berg, Ria de Bruijn, Anja de Bruijne, Gemma Cuypers, Helma van Elst, Joke Gommans, Jacomien Houba, Marian Kessels, Marja Kortenoeven, Hilde Kuitert, Greet Langeveld, Wiedje Nelissen, Lien Niessink, Dorry van Osch, Jacques Oomen, Monique Oomen, André Poels, Barbara Reuwer, Christien Roelofs, Suzanne Rutten, Miek Schmeetz, Liesbeth Teeuwen, Irma Verhagen, Dorothé Verlinden, Margo Verploegen, Annie Vos, Bert Vos, Han van Weers, Gerdy Wittgen
 
Vrijwilligers Techniek & Onderhoud 
Martin Arens, Harry de Bruijn, Wiel Cornelissen, Piet Cortenbach, Anton Cruysen, Trinus Dijkstra, Grad Heldens, Gerrit Linders, Mies Linders, Antoon v.d. Meulen, Henk de Rooij, Joke Schapendonk, Adnan Shivan, Leo Thielen, Thea Voesten, Peter Weijs 
 
Vrijwilligers Administratieve ondersteuning
Wil Dijkstra, Yvonne Jeuken, Marja van Mil, Thea Voesten
 
Vrijwilligers Rondleidingen 
Hilde Kuitert, Marjo de Maat, Joke Schapendonk, Liesbeth Teeuwen, Margo Verploegen, Bert Vos, Han van Weers
 
 

NU TE ZIENBETWEEN A ROCK AND A HARD PLACE

Between a Rock and a hard Place
20 november 2021 t/m 6 maart 2022

Charlotte Koenen, Mariko Kuwahara, Nobuo Shimose en Thomas Hütten