Agenda

Theehuisconcerten - Utrecht String Quartet
Zondag 10 April 2022, 15:30

2.1444049958

Rondom Bartók

Eeva Koskinen: viool
Katherine Routley: viool
Mikhail Zemtsov: altviool
Sebastian Koloski: cello

Aanvang 15:30

werken van Georgy Catoire(1861-1926) en Béla Bartók (1881-1945)

Het Utrecht String Quartet beleeft veel plezier aan het spelen van bekende muziek en is zich er terdege van bewust dat grote componisten tijdloze meesterwerken schreven. Het Utrecht String Quartet heeft echter ook een uitstekende reputatie verworven met de zoektocht naar zoekgeraakt en vergeten repertoire.

Het verzoek een programma te maken rond Béla Bartók werd met plezier ontvangen en al snel dook een voor ons onbekende naam op van een tijdgenoot van Bartók: de russische componist Georgy Catoire.

Tsjaikovski hoorde het ‘Eerste Strijkkwartet’ (1913) van Catoire, een nieuwe naam binnen het Russische componistenwereldje en was meteen onder de indruk. Catoire studeerde piano in Berlijn en vond daar inspiratie in de werken van Richard Wagner. Hij speelde en componeerde wel in zijn vrije tijd, maar er bleef toch ook een grote liefde voor een ander vak: wiskunde. Hij studeerde af als wiskundige in Moskou en wijdde zich pas daarna volledig aan de muziek. Hij maakte transcripties van pianoconcerten, waaronder die van Tsjaikovski, die hem aanmoedigde verder te gaan als componist. En zo geschiedde.

De leden van het Utrecht String Quartet doen wat ze de afgelopen jaren
steeds met enorm veel passie hebben gedaan: volledig toegewijd de mooiste kamermuziek spelen. Ze treden niet alleen wereldwijd en op de belangrijkste podia in Nederland op, maar ook met plezier op kleinere podia in eigen land.
“In kleinere zalen is het contact met het publiek heel direct. Wij voelen hoe de muziek in het publiek resoneert en genieten van gesprekken na afloop van het concert.”
In het voorbereidingstraject naar een eerste uitvoering benaderen Eeva (Finland), Katherine (Australië), Mikhail (Rusland) en Sebastian (Duitsland) de muziek
als een raadsel dat opgelost moet worden. “Als we nieuwe muziek in handen hebben kunnen we niet wachten om het uit te proberen, te begrijpen, te ontdekken en ermee te spelen.”

ticket reserveren odapark

aanvang: 15:30 uur / prijs: €20,-