Agenda

Theehuisconcerten - GUT STRING QUARTET
Zondag 26 Mei 2024, 15:00

7 an 7 GUT STRING QUARTET

Antoinette Lohmann - viool / Giorgos Samoilis - viool en altviool / Sara de Vries - altviool / Jacopo Ristori - cello

 

MANNHEIMER SCHULE

o.a. Richter, Cannabich, Stamitz

 

Onder het bewind van Keurvorst Carl Theodoor ontwikkelde het Mannheimer Hof zich tussen 1743 en 1778 tot een belangrijk cultureel centrum, waar ruimte was voor de ontwikkeling van een buitengewone orkest- en compositie-traditie. Johann Stamitz werd in 1743 concertmeester van de hofkapel en wordt gezien als de muzikale grondlegger van wat wij thans de Mannheimer Schule noemen. Onder zijn leiding groeide de hofkapel uit tot het meest geprezen orkest van Europa van zijn tijd.

 

Alhoewel de stijl van de Mannheimers in de boeken wordt geschaard onder de zg. Vorklassik, een classificatie die vermoedelijk vooral voortkomt uit het feit dat men nu eenmaal heeft besloten dat de klassieke stijl wordt bepaald door beroemdere grootheden zoals Mozart en Haydn, is het duidelijk dat de Mannheimers aan de voet hebben gestaan van wat nu als de klassieke stijl wordt gezien.

 

Sara, Giorgos, Jacopo en Antoinette leerden elkaar in verschillende hoedanigheden kennen aan het Utrechts Conservatorium en werkten al langere tijd samen in verschillende ensembles voordat ze het Gut String Quartet oprichtten in 2022. Het kwartet richt zich voornamelijk op het vroegere en onbekendere repertoire voor strijkkwartet. In de loop van 2023 zal hun eerste CD uitkomen met strijkkwartetten van Pietro Nardini.

aanvang: 15:00 uur / prijs: €25,-