Doyle & Mallinson

De werken van Doyle en Mallinson zijn bijna altijd verweven met het scheppingsverhaal en de evolutietheorie. Veranderen skeletten onder invloed van het gedrag van mensen?

Work 1 Image
 • Ecce homo erectus
 • Het kunstwerk ‘Ecce Homo Erectus’ symboliseert het doorlopend debat tussen evolutionisten en creationisten. Maar het is voor de kunstenaars  tevens een gedenkteken voor Dubois en zijn vele bijdragen aan de evolutieleer.
  De schedel is getooid met een doornen kroon, attribuut bij de kruisiging van Jezus, waarbij Pilatus ook de woorden Ecce Homo, zie hier de mens, uitsprak. Symboliseert het nog steeds voortgaande discours tussen evolutietheorie en creationisme. 

   

Work 2 Image
 • Ecce Homo Tesco
 • De evolutie van de shoppende mens gekenmerkt door een uitvergroot skelet van een aap, met aan de armen boodschappentassen voortslepend. Homo Tesco is niet alleen een archeologische ontdekking vanuit de toekomst, het is ook een uithaal naar de ogenschijnlijke onstuitbare mars van pogingen van supermarkten de wereld te domineren. Zie hier de shoppende mens... Doyle en Mallinson doopten dit werk Ecce Homo Tesco naar de nummer één supermarkt in GB. 

Work 3 Image
 • The Revenge of the Fascist Fruit Boys
 • Een bende op hol geslagen fruit is in gevecht met fastfoodfiguren, een strijd op leven en dood zo lijkt het. De op het eerste oog sympatieke fruitjongens gaan echter gekleed in het uniform van rechts-radicale skinheads. Heeft deze bende zojuist twee onschuldige voorbijgangers aangevallen, of werden ze uitgedaagd? Met donkere humor houden Doyle & Mallinson ons een spiegel voor: zelfs goede ideeën, zoals gezonder voedsel, kunnen leiden tot inperking van vrijheid. Want wie bepaalt wat goed voor je is?

Work 4 Image
 • Return to the Black Forest
 • Centraal in de sculpturengroep staat het 'Hilter House'. Begonnen als een huisje in het bos, boomhut mogelijk, maar uiteindelijk ontstond dit. Alles draait om de kitscherige zware Duitse gutstechniek zoals die traditioneel in Duitsland wordt toegepast. Huizen hebben gezichten, stellen Doyle en Mallinson. Door een berekeningsfoutje in het maakproces werd het dak van het huisje té groot. "Het is een Hilterhuis", zei de een lachend, "met dat haar zo, als een afdak, een potkapsel". Een schedel, met luiken als ogen, de pupillen gevormd door hartjes. De snor boven de tanden in een grimas. Humor en beklemming in elkaar gevlochten. 

  Tijdens een van de projecten van Odapark kochten de kunstenaars in een tweedehandswinkeltje een uit hout gesneden poppetje, dat ze uitvergrootten tot deze, zittende vrouwenfiguur, stoïcijns, stijf, ongebogen als de lijnen waaruit ze is opgebouwd. "We dopen haar Frau Brown", zei de een, "ze past bij de "Hilterfiguur", en ze plaatsten haar, ondersteboven, vastgebonden in een boom in het bos. 
  Geen beter voorbeeld voor de werkwijze, de fantasie en de manier van denken van deze kunstenaars. 
  En dan, de verwijzing naar het getto in de titel, "Terugkeer naar het Zwarte Woud Getto". Alsof in een bos een deel bewoont wordt, gedwongen door overheid of omstandigheden. De vlaggetjes, die normaalgesproken worden opgehangen bij een feestelijke gelegenheid, hangen hier stijfjes buiten tussen de bomen. Ze zijn log, geven niet mee. Ze verwijzen hier naar een afbakening van een deelgebied, een getto.

 • Zie meer

NU TE ZIENrood blauw rood petralaaper

ZinZin
Petra Laaper en Mat van der Heijden

3 april t/m 12 juni 2022