ARCHIEF

ZOEK OP

The new Judgement of Paris

Solopresentatie Olivier Blanckart
21 juni 2009 t/m 16 augustus 2009

Odapark heeft het genoegen u Olivier Blanckart voor te stellen met een overzicht van zijn meest recente sculpturen en foto's. Blanckart richt zich in zijn werk vooral op bekende beelden die populaire iconen geworden zijn. Een icoon waarvan de oorspronkelijke inhoud verloren ging voor de kijker en dat de kunstenaar (weer) oplapt. De fotografische reproductie op zich of de interpretatie van een fotografisch beeld dat Olivier Blanckart in zijn sculpturen verwerkt vormt het zwaartepunt in zijn werk. Om dit te realiseren maakt hij gebruik van goedkope materialen zoals, verpakkingspapier, scotchtape of karton.

Al dat 'waardeloos' materiaal dat gewoonlijk alleen maar gebruikt wordt om dingen te verpakken en het echte werk te beschermen, wordt zodanig bewerkt en gevormd dat het zelf echte en waardevolle kunstwerken worden.

En het is deze ambivalentie in het materiaalgebruik, inspelend op het realisme en groteske, dat de echte geschiedenis van het beeld weer aan de oppervlakte brengt. Of het nu om fotografie gaat of op foto's gebaseerde sculpturen gemaakt van verpakkingsmateriaal, Blanckart wordt gedreven door een postmoderne obsessie: iconen deconstrueren en zo mogelijk afgoden van hun voetstuk stoten. Olivier Blanckart weet met waardelose materialen prachtige theatrale tableaus tevoorschijn te toveren, uitgaande van beelden die in een ieders collectief geheugen gegrift staan.

 odapark220609 096

 

NU TE ZIENBETWEEN A ROCK AND A HARD PLACE

Between a Rock and a hard Place
20 november 2021 t/m 6 maart 2022

Charlotte Koenen, Mariko Kuwahara, Nobuo Shimose en Thomas Hütten