Tentoonstellingen

ZOEK OP

Pitfalls

Wieneke Bremer, Mizuki Kimura, Barbara Schouten, Sjors Smit & Jasper Griepink

26 juni – 17 juli 2022 | projectruimte Odapark

 

Gedurende de afgelopen maanden hebben de deelnemers van het Apprentice Master Project zich onder begeleiding van Jasper Griepink laten inspireren door een reeks schrijfopdrachten. Via deze opdrachten en het met elkaar delen van de uitkomsten, zijn (flarden van) karakters en speculatieve werelden ontstaan die ondergronds met elkaar verbonden zijn. Iedere kunstenaar trad een nieuwe wereld binnen via drie valkuilen. De plek die hierdoor is ontstaan verbindt de werken van de kunstenaars met elkaar, terwijl er ook ruimte voor interpretatie overblijft. De beschreven plek onderaan de tunnel is nog in wording; het is een plaats in de verbeelding. Elk bezoek aan de tentoonstelling in Odapark geeft steeds een ander fragment prijs van het verhaal waarin als rode draad de bodem, valkuilen, dromen, grotten en dialogen voor verbinding zorgen. In een doorlopende wisselwerking activeren de tekstfragmenten de werken, terwijl de werken hun vorm en kleur teruggeven aan de tekst.
“De plek die wij hebben beschreven bestaat enkel in het moment, en alleen als er iemand kijkt…”

Apprentice Master
Apprentice Master is een program van Kunstpodium T uit Tilburg, waarin net afgestudeerde kunstenaars samen met gerenommeerde kunstenaars een uitwisselingstraject van één jaar ingaan. Ze komen regelmatig samen en wisselen ideeën en ervaringen uit. Deze samenwerking tussen Apprentices en Master resulteert uiteindelijk in exposities die voor publiek te bezoeken zijn, verspreidt over het land. Ieder jaar nodigt Kunstpodium T een kunstenaar uit die als ambassadeur en gastcurator de lijst met Masters vormgeeft voor het Apprentice Master programma: de Year Master, dit jaar Yasser Ballemans. De managing director van Kunstpodium T en de Year Master selecteren de Masters en koppelen hen aan de Apprentices. De groepen worden gevormd op basis van portfolio’s en presentaties. Bij de groepvorming wordt gekeken naar werkwijze, discipline en inhoud. De groepen dagen elkaar uit, bevragen elkaar en laten de diversiteit zien binnen de beeldende kunst. De groep die hier bij Odapark exposeert wordt begeleid door Master Jasper Griepink.

Over de kunstenaars
 
Wieneke Bremer dwaalt, rolt, bekijkt, zoomt uit, ruikt en betast de duinen. Als dune-dweller dwaalt ze rond door de duinen om vanuit het mos-perspectief, laag en dichtbij de grond contact te leggen met het landschap. Ze onderzoekt met handelingen, en via haar beeldend werk hoe ze dieper contact kan maken met de aarde. Met verfbare planten en wortels verft de kunstenaar een veelzijdig kleuren pallet van wol waar de pracht van de aarde in wordt weerspiegelt. De geverfde wol worden gebruikt in industrieel gebreide landschappen die de kunstenaar ook aantrekt tijdens het dune-dwellen. De textiele landschappen helpen haar om meer op te gaan in het landschap, een camouflage. Naast schilderen met textiel, tekent ze haar interpretaties van het bruidskleed der aarde.

 

Mizuki Kimura is een beeldenmaker en verhalenverteller. In haar werk worden werkelijkheid, ideeën en dromen samengebracht tot een nieuwe beeldenwereld. Hierin komen mensen, mythische wezens en natuurlijke elementen bijeen die de toeschouwer aanmoedigen om te blijven dromen, fantaseren en te dwalen. Het is een wereld waar zowel het werk als de kunstenaar en de toeschouwer zich ontwikkeld. Nieuwe interpretaties leiden tot nieuwe ideeën, waardoor er een oneindig reeks aan verhalen ontstaat. 

De woekerende installaties van Barbara Schouten lijken bijna tot leven te komen in hun eigen biotoop. Het zijn grillig gevormde organismen die zijn opgebouwd uit afgedankte materialen, die zij vervormt door ze te verhitten, in te snoeren en met elkaar te verbinden. Inspiratie vindt Schouten, oorspronkelijk opgeleid als voedingskundig ingenieur, in micro-organismen en cellen die je normaal gesproken alleen onder een vergrootglas kunt zien. Zij transporteert de vormen uit de microkosmos naar de menselijke schaal. De combinatie van de natuurlijk aandoende organismen die zijn gemaakt uit anorganische materialen roept een spanningsveld op en nodigt uit om na te denken over de relatie van de mens met de natuur. Schouten studeerde in 2021 af aan de Nieuwe Akademie Utrecht.

Sjors Smit studeerde in 2021 af op Sint Joost School of Art & Design als autonoom beeldend kunstenaar en woont en werkt in Rotterdam. Aan de hand zijn multidisciplinaire praktijk richt hij zich voornamelijk op het creëren van ruimtelijke installaties die vaak het dialoog opzoeken met hun directe omgeving. Zijn werk begeeft zich op het grensgebied tussen de (onzichtbare) realiteit en fictie; door zowel te kopiëren als te vervreemden roept hij zijn publiek op om deel te nemen aan zijn fenomenologische kijk op de wereld om ons heen.

Jasper Griepink (hen/hij) onderzoekt spiritualiteit, ecologie, gemeenschap, taal en de verbeelding en mogelijkheden hieromheen. In recentelijk werk, dompelt Griepink bezoekers onder in verhalen en installaties waarin de wereld van folklore, druïden, natuurwezens en futuristische gebeurtenissen samenvallen. Griepink opereert als een hybride tussen een natuurpriesteres en een muziekartiest in rituele samenkomsten vol belichamingen en participatie. Hun laatste werk is de solotentoonstelling EARTHSHRINE, een hedendaagse tempel voor de aarde in MU, Eindhoven. Jasper Griepink studeerde in 2013 af aan het Piet Zwart Instituut. Hen geven les aan de Master Ecology Futures op de MIVC St. Joost te Den Bosch, en zijn tevens curator voor het RE_NATURE festival. 

 

  OP 280622 245

colofon

Pitfalls
Wieneke Bremer, Mizuki Kimura, Barbara Schouten, Sjors Smit & Jasper Griepink
26 juni – 17 juli 2022

samenstelling en tekst
Wieneke Bremer, Mizuki Kimura, Barbara Schouten, Sjors Smit & Jasper Griepink

Grafisch ontwerp
Inge Korten

Apprentice Master is een project van Kunstpodium T in Tilburg

Deze tentoonstelling kwam tot stand dankzij de steun van Mondriaan Fonds, Provincie Limburg, Gemeente Venray en de vrienden en sponsoren van Odapark.

Met speciale dank aan het team en alle vrijwilligers van Odapark.

Odapark centrum voor hedendaagse kunst
Merseloseweg 117 Venray
www.odapark.nl

NU TE ZIEN

I WANT TO BREAK FREE!

13 november 2022 t/m 26 februari 2023