ARCHIEF

ZOEK OP

Wer nicht denken will fliegt raus

Theo Lenders (1955-2011)
18 november 2012 t/m 01 april 2013

Wer nicht denken will fliegt raus 1

Op 13 september 2011 overleed plots Theo Lenders, beeldend kunstenaar en gezichtsbepalend curator van Odapark. Een jaar later gedenkt Odapark hem met een tentoonstelling, opgezet als een onderzoek naar zijn bevlogenheid als kunstenaar en als curator.

Deelnemende kunstenaars*: Shaun Doyle & Mally Mallinson, Mitsy Groenendijk, Erik Habets, Kristof Kintera, Andrea Lehmann, Theo Lenders, Edward Lipski, David Lynch, Keetje Mans, Aernout Mik, Johan Muyle, Heli Rekula, Tanja Ritterbex, Rob Scholte, Helmut Smits en Bas de Wit.

Wer nicht denken will fliegt raus 2


WER NICHT DENKEN WILL FLIEGT RAUS is een statement en multiple kunstwerk van Joseph Beuys, dat voor Theo een leidraad werd in beeldende kunst. Het is ook te zien als een typering van zijn persoon; nooit schuwde hij om openlijk stelling te nemen en discussie op te roepen. De tentoonstelling omvat werken van kunstenaars met wie Theo voor Odapark graag samenwerkte en/of die hij nog eens aan het publiek had willen tonen. Daarnaast worden audiovisuele presentaties van Theo Lenders zelf voor de gelegenheid opnieuw uitgevoerd en getoond.

Wer nicht denken will fliegt raus 3


De tentoonstelling duurt tot en met 1 april 2013 (i.p.v. 1 maart) en vindt plaats in de Projectruimte, het Theehuis en Beeldenbos van Odapark. Boven op de trappen van het Odapaviljoen wordt voor deze tentoonstelling een extra ruimte gecreeerd: Theo’s hoofdgebouwtje. Het biedt een inkijk in Theo’s gedachtenwereld aan de hand van zijn persoonlijke verzamelingen. De bezoeker zal eerst hier doorheen moeten alvorens de tentoonstelling te kunnen bezoeken. Wie niet wil nadenken, vliegt er dus niet uit, maar komt er deze keer eenvoudigweg niet in…

 

NU TE ZIENBETWEEN A ROCK AND A HARD PLACE

Between a Rock and a hard Place
20 november 2021 t/m 6 maart 2022

Charlotte Koenen, Mariko Kuwahara, Nobuo Shimose en Thomas Hütten