Tentoonstellingen

ZOEK OP

On being in*visible

Cindy van Woudenberg 

Theehuis Odapark | 26 juni–31 juli 2022 

 

on being in*visible is een installatie over de (on)zichtbaarheid van kwetsbaarheid en de lichamelijke behoefte aan compassie. De installatie is dubbelzinnig: zowel de titel als het werk kunnen op meerdere manieren geïnterpreteerd worden. De ogenschijnlijk ruw aangebrachte schilderingen en kleine perforaties in het papier nodigen uit om het werk van zowel veraf als dichtbij te bekijken. De betekenis verschuift bij een wisseling van je standpunt. 
De bron van het werk van Cindy van Woudenberg is de taal van het lichaam, die voor haar geen eenduidige betekenis heeft. Hierbij put ze uit persoonlijke ervaringen met haar eigen kwetsbare lichaam, als ook uit haar voormalig werk als therapeut in de psychiatrie. Haar werk bestaat uit tekeningen, waarbij ze voornamelijk werkt met aquarel. Tijdens de eerste coronalockdown koos ze voor een intuïtieve procesgerichte benadering van haar kunstpraktijk, waarin ze datgene wat ontstaat sturing geeft in het ontstaan van nieuwe thema’s. 
“Tijdens het tekenen geef ik me over aan de vloeibare pigmenten en gevoelens zoals die aan het oppervlak verschijnen. In deze intuïtieve aanpak is er een delicate dans met mijn gevoelsmatige lichaam en mijn beredeneerde rationaliteit. Er ontstaat een ruimte; een tussenruimte waar de grens vervaagt tussen het autobiografische en mijn empathie met anderen. De sensatie van een persoonlijke als ook een universele ervaring op hetzelfde moment. Ofwel: het persoonlijke is universeel.”
 
Cindy van Woudenberg (Willemstad, Curaçao 1968) werkte jaren als kunsttherapeute in psychiatrische ziekenhuizen voordat ze terugkeerde naar haar kunstenaarspraktijk. Ze woont en werkt in Eindhoven.
 

 website foto cindy

 
Colofon
on being in*visible
26 juni t/m 17 juli 2022
 
Samenstelling 
Cindy van Woudenberg, Hester van Tongerlo en Joep Vossebeld
 
Tekst 
Cindy van Woudenberg
 
Grafisch ontwerp
Inge Korten
 
Deze tentoonstelling kwam tot stand dankzij de steun van Mondriaan Fonds, Provincie Limburg, Gemeente Venray en de vrienden en sponsoren van Odapark.
 
Met speciale dank aan het team en alle vrijwilligers van Odapark. 
 
Odapark centrum voor hedendaagse kunst
Merseloseweg 117 Venray

NU TE ZIEN

I WANT TO BREAK FREE!

13 november 2022 t/m 26 februari 2023